неділю, 5 листопада 2017 р.

На допомогу вчтителю

Причини і роль запозичень у фінансовому житі людини
Мета: знати і розрізняти поняття «борг», «запозичення», «боргова криза», «управління боргом»; називати причини виникнення боргів; розуміти роль запозичень у фінансовому житті людини; сприяти розвиткові вміння аналізувати шляхи управління боргами; сприяти вихованню ощадливої поведінки споживача.

Ключові поняття:
Борг — зобо’язання строк виконання якого настав. Здебільшого поняття боргу застосовується щодо грошей або інших активів, взятих у позику або послуг, наданих у кредит.
Креди́т — це зобов’язання надати певну суму грошей, яке надано в обмін на зобов’язання боржника, щодо повернення заборгованої суми.
По́зика — передача власностіоднієї особи іншій на певний обумовлений час.
Фінансова безпека — захищеність фінансових інтересів суб'єктів господарювання на усіх рівнях фінансових відносин; 
Хід уроку
1.     Організаційна частина
2.     Мотивація навчальної діяльності
Цікаво знати!!! Джерело: http://megasite.in.ua/25145-cikavi-fakti-pro-borgi-borg-groshi-ekonomika.html.
У Стародавній Греції на землі боржника кредитор встановлював табличку, що означала, що у разі невиплати боргу земля перейде у власність кредитора. Ця табличка називалася іпотека.

У селах стародавніх слов'ян селяни користувалися паличками замість розписок. Покладемо, взяв селянин у сусіда в борг 4 мішки зерна. Він обстругував невелику паличку і робить на ній чотири карби. Що б надати такий розписці закінчений вигляд, він повинен її розколоти на дві половинки. Одну віддати сусідові, іншу залишити собі.

Вінстон Черчілль говорив, що репутація держави найточніше визначається тією сумою, яку ця держава може взяти в борг .. .

Олександр Дюма-батько був людиною до безумства щедрим. Не дивно, що він постійно знаходився в боргах. Дюма любив говорити: "Я ніколи і нікому не відмовляв в грошах, за винятком своїх кредиторів

Якщо б ви жили в Англії XVI століття і були б боржником, то щоб уникнути арешту за те, що ви не сплатили борги, вам слід було б не виходити з дому: боржника не можна було заарештовувати в його будинку.

Знаменитий перехід в Юр'їв день заборонявся т.зв. "Золотаря" (так називали боржників). Для того, щоб повернути собі право переходу, їм слід було виплатити свої борги. До речі, за старих часів на Русі був один цікавий звичай: неспроможного боржника нещадно сікли на торгівельній площі при великому скупченні публіки. При цьому покарання прагнули до того, щоб боржник кричав як можна голосніше для того, щоб хто-небудь з його друзів або родичів, які стоять у натовпі, перейнявся співчуттям і сплатив його борги.

Ізгоями на Русі ставали : попівський син, якщо не навчався грамоті (і який, таким чином, не міг зайнятися батьківського професією), князь, осиротілий раніше, ніж став князем його батько; знехтуваний громадою, а також купець, не повернув боргу в строк.

середньовічними арабами заборонено було давати гроші під відсотки. Але спосіб обійти закон був. Наприклад, у присутності свідків покупець підписував з продавцем договір про покупку раба за 1200 динарів, які він зобов'язувався повернути через рік. Тут же колишній покупець продавав цього ж раба старому господареві за 1000 динарів готівкою.

Покарання за борги в період розквіту Римської Республіки (якщо борг не виплачувався протягом 60 днів) являло собою конфіскацію майна, причому боржник позбавлявся не лише всього свого майна, але і честі. До речі, жителі стародавнього Риму виплачували свої борги щомісяця. Щоб не запізнитися з платежами, вони носили з собою спеціальні боргові книжки - календарі.

У індіанців племені квакутл існує такий звичай. Якщо хто-небудь бере в борг гроші, то повинен залишити в заставу своє ім'я. До тих пір поки ця людина не поверне борг, до нього будуть звертатися лише нечленороздільними звуками і підкликати жестами.

3.     Актуалізація знань.
В Україні існує така форма запозичень як кредит.
Що таке кредит? Які форми кредиту ви знаєте?

4.     Робота над новим матеріалом
1.      Розв’яжемо задачу
Припустімо, що для купівлі машини і гаражу родина бере пільговий кредит у сумі 20 000 доларів строком на 5 років під 11,6% річних. Розрахуйте щомісячний платіж за кредитом, який родина буде виплачувати протягом 20 років. Яку сум переплатить сім’я за цей період.

Визначте розмір заощаджень, якщо сім’я буде інвестувати ці гроші (360 доларів) протягом 10 років під 7% річних, з урахуванням інфляції.
Що вигідніше жити у кредит чи інвестувати кошти?
2.      Інформація для учня
Споживчий кредит надається безпосередньо домашнім господарствам. Його об'єктами є товари тривалого користування (квартиримебліавтомобілі тощо). Він виступає або у формі продажу товарів з відтермінуванням платежу, або у формі надання банківської позики на споживчі цілі. При цьому забирається досить високий реальний процент.
3.     Самостійна робота в зошитах
Запишіть у чому різниця між кредитом і позикою

4.     Закріплення вивченого матеріалу
Розрахуйте вартість кредиту на мобільний телефон
Вартість 1399 грн. округлимо до 1400 грн.
Умови кредитування: 3 місяці, ставка кредиту – 29 річних, перший внесок 10%.
Відразу ви сплатите в касу 1400 грн. розрахуйте суму кредиту.

5.      Підсумок уроку
Корисно знати!
Ми пропонуємо вивчити такі способи, які, можливо, допоможуть вам покінчити з боргами:
 Намагайтеся регулярно виплачувати більше, ніж мінімальна виплата
Перше, з чого можна почати боротьбу з боргами, - це відмовитися від звички виплачувати тільки мінімальні суми в рахунок боргу. Виплата щомісячно від 2% до 3% вашого боргу тільки посилює ваше положення. Крім того, це саме те, чого від вас хочуть банки. Чим довше ви будете виплачувати свої борги, тим більше грошей на відсотках заробить банк і тим менше грошей залишиться у вас в кишені.
Поставте перед собою завдання щомісяця виплачувати якомога більше.
Контролюйте свої кошти не робіть необдуманих покупок.

6.      Домашнє завдання
Опишіть психологічні портрети боржників: випадковий боржник, транжира, шахрай.





Немає коментарів:

Дописати коментар