четвер, 2 листопада 2017 р.

Завдання для підготовки до олімпіади з економіки

На умовному підприємстві «Альфа» працює 20 робітників, а на підприємстві «Бета» - 40. припустімо, що один робітник «Альфи» може за день виготовити або 2 телевізори, або 10 магнітофонів; один робітник «Бети», відповідно, або 1 телевізор, або 8 магнітофонів.
1)      побудуйте КВМ для обох підприємств
2)      припустімо, на підприємстві «Альфа» 12 робітників зайняті виробництвом магнітофонів, а 8 – виробництвом телевізорів; на підприємстві «Бета» - 20 робітників займалися виробництвом магнітофонів і 20 – виробництвом телевізорів. Чому дорівнює повний обсяг виробництва магнітофонів і телевізорів на обох підприємствах?

3)      Розрахуйте А. В. виробництва 1 телевізора та 1 магнітофона  на «Альфа» і «Бета»
4)      На якому підприємстві більш доцільно виробляти телевізори, а на якому – магнітофони, і в якій кількості?

5)      Як зміниться загальний обсяг виробництва магнітофонів і телевізорів після спеціалізації.

Фірма А продає свій продукт на конкурентному ринку за ціною Р=25. вона споживає єдиний змінний ресурс у кількості х; обсяг виробництва Q=xа постійні витрати FCA=20. фірма є єдиним покупцем на ринку зміного ресурсу.
Єдиний продавець на цьому ринку – фірма В – має функцію витрат: TCB=30+5x+X2
Визначте діапазон цін, у якому укладання контракту між фірмами буде взаємовигідним.

Номінальна заробітна плата працівників бюджетної сфери в умовній країні за 10 останніх років зросла на 910%. Середній темп зростання цін за цей же період склав 50% за рік. Визначте індекс реальної заробітної плати працівників бюджетної сфери. Прокоментуйте отримані результати
Завдання 4 (11)
В умовній країні А бідні становлять 40% населення, середній клас – 40%, а  заможні – 20%. Відомо також, що бідні отримують 10 % від сумарного доходу суспільства. Коефіцієнт Джині дорівнював 0,36.
Визначте:
1)      яку частку сумарного доходу суспільства отримують заможні та середній клас;

2)      коефіцієнт Джині, якщо в цій країні запроваджена така система податків та дотацій: заможні сплачують 40% свого доходу у вигляді податків; середній клас сплачує 20% від свого доходу у вигляді податків, а отримана сума у вигляді податків розподіляється на користь бідних (будемо вважати, що кількість населення не змінюється);

Немає коментарів:

Дописати коментар